Recht

Een Libiër zit in de asielzoekersgevangenis. Ongetwijfeld heeft hij op zoek naar economische gewin en welvaart onterecht een beroep gedaan op ons land om hem op te nemen als inwoner. Misschien heeft hij er zelfs een beetje bij gelogen.
Hij had moeten begrijpen dat liegen om economisch gewin voorbehouden is aan mensen uit het noorden en westen van deze wereld. En dus wacht hij in de gevangenis op uitwijzing.
Hij rolt een sjekkie van rijstvloei. Iedereen die ooit sjekkies heeft gedraaid van rijstvloei weet hoeveel moeite je moet doen om zo'n ding brandend te houden.

Onze Libiër schiet het sjekkie weg, de hoek van z'n cel in, zonder het te doven. Daar kan brand van komen, maar dat interesseert hem waarschijnlijk niet zo veel op dat moment. Dat was een beetje dom, zou Máxima zeggen.
Later werd het in retrospectief wel heel relevant. Het sjekkie namelijk brandde na het weggooien opeens wel en veroorzaakte brand. Vervolgens werd door nalatigheid, verkeerde beslissingen, het negeren van regels en overtreden van wetten (door anderen dan onze Libische asielzoeker) de brand zo hevig dat er elf mensen dood gingen.
Het kostte twee ministers hun baantje, waarvan er één alweer lekker op het pluche zit. De ander is waarschijnlijk ergens burgemeester.

De Libiër is veroordeeld voor brandstichting met voorbedachte rade en mag nu 3 jaar in Nederland blijven. Ik hoop dat hij een goeie studie kan doen in de cel. En dat hij stopt met roken.

De twaalf Hells Angels die betrokken waren bij een moord zijn allemaal vrijgesproken, omdat niet bepaald kon worden wie nu uiteindelijk de trekker had overgehaald. Ze hebben allemaal hun mond gehouden.

Zoals ik al eens eerder schreef: soms begrijp ik het niet.

Geen opmerkingen: