Pardon

Afgelopen zaterdag werd het Nederlands elftal onder de 24 jaar Europees kampioen. Dat was een mooie gebeurtenis, die veel publiciteit opleverde. Dat doen voetbalevenementen over het algemeen.

Bijzonder mooi was om te zien dat meer dan de helft van het elftal uit mensen van andere culturen bestond. Marokkaanse moslims, Surinamers, grootstedelijke Joden en kleiïge boeren. Stel dat we de landsgrenzen zo dicht gehouden zouden hebben als onze "vrijheidspartij" nu wil, zouden we dan ook Europees kampioen geworden zijn?

Gelukkig is daar geen sprake van. Een paar weken geleden is het generaal pardon een feit geworden, met opmerkelijk weinig publiciteit en ophef. Voor mij is dat een teken dat we het met z'n allen normaal vinden en dat mensen uit andere culturen welkom zijn, als ze zich een beetje gedragen. En als ze bereid zijn om onder leiding van een Fries goed te voetballen.

In het publiek was trouwens nog een leuk bordje te zien. Iemand had opgeschreven: "Foppe ass bondscoach!?". Betekent dit:
- Foppe moet misschien assistent bondscoach worden.
- Foppe als bondscoach (maar ik ben Fries en kan niet zo goed Engels spellen).
- Foppe is een ezel van een bondscoach (maar ik ben Engels en ik kan wel goed Engels spellen).

We zullen het nooit weten.

Geen opmerkingen: