Vakantie

Een enkeling verzet zich er tegen, maar de meeste van ons moeten er over twee maanden weer aan geloven. Ik ken iemand die tegen de vakantietijd zelfs licht in paniek raakt. Niet uit angst voor het onbekende, maar uit onzekerheid of de geplande vakantie wel leuk genoeg is, zodat je er zonder imagoschade over kunt praten als je terug bent.
Voor dergelijke mensen lijken me schijnvakanties wel een oplossing. Je geeft je vakantiebestemming op en stuurt een paar foto's van jezelf en je krijgt keurig een reisverslag, inclusief handig gemonteerde foto's waarop je de pyramide aan het beklimmen bent of van de Victoria Falls aan het raften. Je kunt lekker thuis blijven en hebt toch een mooi verhaal.

Maar, ijdel als we zijn, toch doen we het daar meestal niet voor. Over het algemeen dient de drang tot verplaatsing van ons stoffelijk omhulsel (en alle bijbehorende kleren, huizen, meubels enzovoort) voor het opdoen van nieuwe ervaringen. Het lijkt nogal een soesah, de verplaatsing van al die lichamen en spullen over duizenden kilometers, alleen om je zintuigen op een andere manier te prikkelen. En die zintuiglijke prikkeling, laten we wel wezen, stelt niet zo heel veel voor. Een boel kleur en beweging, wat gevoel van warmte en kou, wat geluid, al heel veel minder smaak en een beetje aanraking. En dat wordt uiteindelijk omgezet in wat electrische signalen naar de hersenen.

Zouden we de klimaatverandering nu geen enorme dienst kunnen bewijzen door lekker thuis te blijven en onze zintuigen precies zo te prikkelen als de jungle in Borneo zou doen? Dan ontwerpen we het zo dat je ook nog kunt kiezen of je de achterkant van de medaille wilt ervaren: insectenbeten, vermoeidheid, overactieve darmen, gekookte aap.

Als we zo'n systeem zouden kunnen perfectioneren, zouden we dan het verschil nog merken tussen een echte ervaring en een schijnervaring. Dat is grappig, want als je het verschil niet meer merkt, waarom zou het dan nog een "schijn" ervaring zijn?

En waarom zou je zoiets beperken tot vakantie ervaringen? Leven vanuit je luie stoel, zonder al die verplaatsingen. En die benen evolueren er vanzelf vanaf.

Geen opmerkingen: