Nieren

Soms wil ik dat de radio niet altijd aan staat. Dan hoef ik me niet druk te maken over Teletubbies, mensen die andere mensen ongeneeslijke ziekten inspuiten en bizarre TV-programma's. Aan de andere kant prikkelt het wel het ethisch besef.

Staat BNN deze dagen voor Bijzonder Noodzakelijke Nieren of voor Behoorlijk Nare Niksnutten?
Er is weer een grens overschreden. Konden we ons vroeger druk maken om posters van stervende AIDS patiënten waarmee Benetton de aandacht vroeg voor vooral zichzelf, nu tuimelen de omroepen over elkaar om bizarre programma's op de buis te brengen.

Mijn eerste reactie op het nieuws over de donorloterij was er dan ook een van afkeer. Maar bij nader inzien geef ik BNN nog het voordeel van de twijfel. Wat nu als de hele loterij een doorgestoken kaart blijkt? Net zoals het SMS-en bij Idols niet nodig was, omdat de winnaar allang vooraf bepaald was. Dan hebben ze wel hun doel bereikt: enorme aandacht voor het tekort aan donororganen.
En zelfs als het inderdaad een loterij wordt, heiligt het doel dan de middelen? Ik denk eigenlijk van wel. Als er mensen jarenlang in een huis worden opgesloten voor geld en publiciteit voor een commerciële omroep, waarom is dit dan zoveel erger? Van de drie patiënten wordt er in ieder geval één beter en de andere twee niet slechter.

De reacties er omheen vind ik bijna net zo ergerlijk. De artsenorganisatie roept op tot een boycot, want het kan niet zo zijn dat BNN bepaalt wie er donororganen krijgen. Dat moet vooral in handen van de medisch specialisten blijven. En de politiek, die al jaren de durf mist om het donorcodicil eens goed te regelen gaat natuurlijk blèren over het beeld van Nederland in het buitenland. Bijzonder grappig was die Europese politieke meneer die het allemaal eens goed gaat regelen, maar zelf nog geen codicil heeft.

Ik stel voor dat we het met z'n allen zo goed gaan regelen dat er zelfs voor de commerciële omroepen straks geen ranzig programma meer te maken is over dit onderwerp, gewoon omdat het probleem niet meer bestaat. Dan kunnen de medisch specialisten ook gewoon doen waar ze dik voor betaald worden: transplanteren, in plaats van zich bemoeien met de toewijzing van donororganen.

Ik wacht alleen met angst en beven op de volgende TV-show. Misschien iemand die zich vrijwillig met HIV laat besmetten voor veel geld? Of politici die elkaar publiekelijk de nieren proeven?

1 opmerking:

Anoniem zei

Bedankt voor de interessante informatie