Free records

Toen onze Mop een Mopje was, was je voor het luisteren naar je eigen muziek aangewezen op LP's. LP's kostten 15 gulden, ongeveer. Dat was een bedrag dat wel hoog was, maar ook redelijk voor drie kwartier muziek.

Daarna kwamen de ceedees. Ceedees waren wijs en modern. Over ceedees deden de wildste verhalen de ronde. De geluidskwaliteit was geweldig. Er konden geen krassen en tikken op komen. En ze waren duur: veertig gulden voor een uur muziek. Volgens de platenbazen kwam die hoge prijs doordat er niet genoeg productiecapaciteit was. Dat zou vanzelf beter worden naarmate er meer fabrieken kwamen. En die fabrieken kwamen er als wij veel ceedees zouden kopen.

Het was allemaal gelogen. Die geluidskwaliteit was net zo goed als je ouwe installatie. Er konden wel krassen op komen en dan deed-ie het helemaal niet meer of hij ging heel zenuwachtig snel door alle nummers heen, alsof de artiest er geen zin meer in had. En met die prijzen is het ook nooit goed gekomen.

Meneer Free Record is er erg rijk van geworden, zodat hij zijn nieuw aangeschafte vrouw van allerlei verfraaiingen kon laten voorzien. Maar toen kwam Internet en illegale persingen uit het Oosten. Eerst nog Oost Europa, maar tegenwoordig het verre, verre Oosten. En meneer Free Record bekende vandaag op de radio dat hij zelfs wel eens per ongeluk in z'n winkels van die illegale persingen had verkocht. Ze waren ook zo goed nagemaakt.

Gelukkig toonde meneer Free Record dat hij niet voor niets zo rijk is geworden. Nee, hier zit het neusje van de creme de la creme van het Nederlandse Ondernemen. Meneer Free Record ging het nu aanpakken, met de hele Europese Unie tegelijk. Die Chinezen konden wel inpakken, want er kwam nu een maatregel waarmee meteen in één oogopslag duidelijk werd dat we hier met een eerlijk kwaliteitsproduct te maken hebben. Er zou namelijk bij de fabricage een zegel op het CD doosje geplakt worden.

En ja, dat kunnen ze niet, hè. Ze kunnen in China CD's maken die niet van echt te onderscheiden zijn, maar een zegel...

Als je stil bent hoor je Mao bulderen van de lach.

Geen opmerkingen: