Valentijn

Valentijn. Het duurde tot half 11 (22.38 uur om precies te zijn) voor hij mijn postbus gevonden had. En dan was het ook nog slechts mijn digitale postbus. Een postzegel was teveel gedoe zeker, vooral nu je er ook nog 5 cent bij moet plakken.

Gmail beperkte zich gelukkig tot één discrete advertentie voor een relatiebemiddelingsbureau. Maar ik wil helemaal geen relatie, ik wil liefde!

Ik heb het altijd al een beetje lullige naam gevonden, trouwens. Valentijn. Wel een mooi liedje.
Vooral deze, de oerversie. Maar ook deze artiest (God hebbe ook zijn ziel), die het niet zo nauw neemt met de tekst. En dan natuurlijk deze swingende broeders, wie kent ze niet. En deze keurige versie, met het inleidend coupletje. Of vol, zwoel, licht hees en erotisch.

Omdat het inleidend coupletje minder bekend is, hier de tekst:

Behold the way our fine feathered friend,
His virtue doth parade
Thou knowest not, my dim-witted friend
The picture thou hast made
Thy vacant brow, and thy tousled hair
Conceal thy good intent
Thou noble upright truthful sincere,
And slightly dopey gent

Een eervolle vermelding voor degene die de artiesten thuis kan brengen.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Heerlijk nummer!
Natuurlijk zijn ze allemaal thuis te brengen.
Noemenswaardig is nog dat Chet op het einde van zijn leven een zeer indurkwekkende 14 minuten durende versie heeft opgenomen.

Correctie op het stuk: de oerversie is niet van Chet zelf. Hij heeft het wel groot gemaakt.

In 1937 werd het al voor het eerst uitgevoerd in de musical Babes in Arms. Nauwkeurig: op 14 april 1937 was de premiere. Gezongen door Mitzi Green in de rol van Susie Ward.

In 1939 verschijnt het in de film Babes in Arms met Mickey Rooney en Judy Garland (die ook het nummer zingt in de film).

In 1953 neemt Chet het op en wordt het beroemd (samen met Gerry Mulligan overigens - hij neemt het later pas solo op in vele versies).

Wordt ook uitgevoerd door duizenden andere artiesten zoals:
Frank Sinatra, Ella Fitzgerald, Bing Crosby, Linda Ronstadt, Miles Davis, Sarah Vaughan, Stan Getz, Paul Desmond, Tony Bennett, Ben Webster, Buddy Rich, Anita O'Day, Mel Tormé, Rickie Lee Jones, Take 6, Swingle Singers, Barbra Streisand, Charlie Parker, Chaka Khan. Elvis Costello, Etta James, Vevet Underground, Herman Brood, Keith Jarret trio, Chuck Brown, Michelle Pfeiffer (!) en Nat King Cole.

Geniet!

Anoniem zei

Bij deze is Pepijn uitgeroepen tot professor Valentijn!

En aan mijn eigen Valentijn: fijn dat je aan me hebt gedacht ;)