Over

Dit is een stukje over over. Over is altijd een heel gewoon voorzetsel geweest. Niet zo gewoon als in of op, want het heeft meer betekenissen. Je kunt ergens over lopen, maar je kunt ook ergens over praten en dat is niet hetzelfde.

Dat gaat veranderen! Ik weet het zeker, want het is al overgewaaid naar onze kleinste grootste stad van Nederland. En als het daar eenmaal is, is de opmars niet meer te stuiten.
Het komt allemaal door de übersexueel. Vanaf nu schrijf ik dat met een hoofdletter, want die puntjes is veel gedoe. De Ubersexueel (ook wel metrosexueel genoemd) is een man die stoer en zacht is, doelbewust, krachtig en viriel, maar die ook (wel eens) make-up gebruikt.
Het gaat niet om dat soort mannen, maar het gebruik van Uber. Opeens mocht dat voorvoegsel weer gebruikt worden in de media, na meer dan zestig jaar nare associatie met Ubermensch. Een Ubermensch mocht zeker geen make-up.

Uber werd opgepikt. Ubercool kwam en dat had niets te maken met ijskoud, maar meer met vet gaaf. Al snel werd Uber voor meer bijvoegelijk naamwoorden gezet. Uberleuk, Ubershit, verzin het.
Maar sinds kort is er over. Eén van mijn kinderen was laatst overblij. Het staat wel kaal, alsof iemand overblijven wilde schrijven, maar in een afasieaanval terecht was gekomen. Het is in ieder geval voor de post-pubers wel te volgen: overhaast en overenthousiast zijn hele klassieke woorden. Of overgekookt er ook onder valt is discutabel.

Dus bereid uzelve voor op overmatig gebruik van over op allerlei rare plaatsen. Over en uit.

 

1 opmerking:

Anoniem zei

En 'overijverig' kennen ze misschien ook niet... ;-)