Web 3.0
Er is een stille revolutie aan de gang. Hij speelt zich af achter de schermen van uw internet browser.
Op veel (maar eigenlijk nog te weinig) plaatsen zijn mensen bezig om aan hun webpagina's toe te voegen wat de tekst eigenlijk betekent. Dat lijkt nogal overbodig, want je kunt die pagina's toch lezen? Ja, wij wel, beste lezers. Maar een Koreaan zal er toch moeite mee hebben. En een computer al helemaal. Het enige dat de computer doet is die webpagina's doorsturen en op het scherm zetten, hij begrijpt absoluut niet wat er op staat.
Toch kan Google heel goed zoeken wat wij willen vinden. Nou ja, goed: er komt een lange lijst uit, waarin je dan zelf nog moet gaan zoeken om echt te vinden wat je zoekt. Dat komt omdat Google gewoon tekstjes met elkaar vergelijkt, zonder dat Google weet wat die teksten betekenen. Zoek maar eens op "bank". Dan krijg je allemaal financiële instellingen. Pas als je "nieuwe bank" intypt komt de meubelboulevard in beeld. De computer weet niet of je een zitding of een geldding bedoelt.
Het is natuurlijk ook moeilijk om betekenis aan een verzameling letters te hechten, zodat de computer de betekenis begrijpt. Toch kan het wel. Je laat de computer gewoon de betekenis opzoeken in een lijst, bijvoorbeeld met synoniemen. In de lijst staat bijvoorbeeld dat "bed" en "slaapplaats" dezelfde dingen zijn. Alleen schiet die Koreaan daar nog steeds niks mee op, die begrijpt allebei die woorden niet.
Nu kun je die woordenlijsten een beetje efficiënter maken door verbanden te leggen tussen woorden. Een beetje als een stamboom: je hebt woorden (of liever "begrippen") die de "moeder" zijn van andere woorden. Bijvoorbeeld "zoogdier" en "paard". Je kunt dan zeggen dat alles wat een paard is, ook een zoogdier is. Als je nu duidelijk maakt wat een "zoogdier" is, weet je ook al iets over dat "paard", want die erft als het ware zoogdiereigenschappen. Maar "paard" kan nog meer moeders hebben, want het is ook een kind van de "boerderijdieren". En bovendien een broertje van "horse", de Engelse variant.
Je kunt zo een enorm netwerk maken van begrippen die kinderen (of ouder) zijn van andere begrippen. Zo'n netwerk (of een stukje daarvan) wordt een "ontologie" genoemd door de mensen die zich daarmee bezig houden. En het wereldwijde web dat ontstaat als we alle woorden op die manier aan elkaar gekoppeld hebben en voor computers bruikbaar gemaakt wordt "Web 3.0" of "semantic web" genoemd.
Ik hou er niet van, maar dit wordt een "wordt vervolgd" stukje.
Wordt vervolgd....
Geen opmerkingen:
Een reactie posten